Het element Vuur


Waar staat het element Vuur voor

Het element Vuur is het element met de meeste yang energie. Het kenmerkt zich door licht, warmte, en activiteit. Verder staat Vuur voor de periode van jeugd, ontwikkeling en inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid, interesse en leren. Het seizoen van dit element is de zomer.

Met welke organen is het element Vuur verbonden

Het element Vuur staat voor de organen hart en dunne darm. Het hart wordt ook wel de keizer van alle organen genoemd. In de Chinese Geneeskunde wordt het hart gezien als de zetel van de geest. Openheid, een goede communicatie en echte belangstelling zijn een uiting van sterke hartenergie.

Welke emotie is met het element Vuur verbonden

De emotie die bij het element Vuur hoort, is vreugde en lachen. Liefde hoort uiteraard ook bij het hart. Voorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je vooral blij wordt van externe omstandigheden. Onvoorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je beseft dat je zelf liefde bent. Wanneer je dit beseft zul je een blijvend gevoel van blijheid en liefde ervaren. Dat komt namelijk van binnenuit.

De energie van het hart komt tot uiting in het gelaat. Iemand die verliefd is krijgt veel complimenten over zijn uitstraling. Dit is hartenergie. Ook komt hartenergie tot uiting via de tong. Wanneer de energie van het hart zwak is praat iemand langzaam. Ook stotteren kan een uiting zijn van een zwakke hartenergie.

En wat nog meer

Vuur heeft het element Water nodig om in balans te blijven en andersom. Wanneer er teveel Water is dooft het Vuur. Andersom kan het ook dat er teveel Vuur is en daardoor het water ‘verdampt’. Dit kan bijvoorbeeld doordat er teveel hitte in het hart vormt. Deze hitte moet worden afgevoerd door de blaas. Hitte in de blaas kan een blaasontsteking veroorzaken. Je ziet regelmatig dat vrouwen teveel hitte in het hart creëren doordat ze alle ballen hoog houden voor het gezin en in tijdsnood komen. Het element Vuur staat namelijk ook voor tijd. Tijdsnood geeft hitte in het hart. Tijd nemen is daarom belangrijk.