Wat is Do-in Yoga

 

Chinese Tao Yin leer

Er bestaan vele vormen van Yoga. Do-In Yoga is één van deze vormen van Yoga. Do-In Yoga is ontstaan vanuit de Chineese Tao Yin leer van 500 voor Christus. Do-In Yoga is gebaseerd op de Traditioneel Chinese geneeskunst zoals acupunctuur en shiatsu dat ook zijn. Het is een vorm die valt onder de Oosterse geneeswijze waarbij lichaam en geest als één geheel gezien worden. We bewegen tijdens de Do-In Yogales vanuit ons krachtcentrum; de hara, de onderbuik.

Lichaam en geest verbinden

Tijdens de beoefening gaan we uit van de ruimte die op dat moment beschikbaar is in ons lichaam, de ademhaling en de energiestroom. We verbinden lichaam en geest met elkaar om onszelf vanuit zachtheid te kunnen versterken, om op alle niveau’s meer in balans te komen en eventuele fysieke (rug)klachten af te voelen nemen en na langere tijd van beoefening misschien zelfs op te voelen oplossen.

Ontspannen in de weerstand

Anders dan we vaak in het dagelijks leven gewend zijn, ligt de nadruk bij Do-In Yoga niet op een perfecte uitvoering, maar juist op het ontspannen wanneer fysieke of mentale weerstand voelbaar wordt. Op het moment dat weerstand voelbaar wordt, ben je met je aandacht en adem op díe plaats in je lichaam en zal je lichaam op die plek verzachting vinden. Het lichaam zal de houding uitnodigen, in plaats van dat het lichaam in een houding gezet wordt. Het lichaam opent zich op dat moment vanuit een natuurlijke beweging.

Doorstromen van de energie

Tijdens de Do-In Yogalessen leer je welke voorkeurshoudingen jouw lichaam opgebouwd heeft en of deze functioneel zijn voor een goede energiedoorstroming. In elke Do-In Yogahouding zou je lichaam in ontspanning moeten kunnen blijven. Wanneer je opmerkt dat er verkramping ontstaat, is dat mogelijk een teken dat een grens bereikt is en je misschien meer terug mag komen naar ontspanning.

De vijf elementenleer

De filosofie achter Do-In Yoga gaat ervan uit dat alles met elkaar in verbinding is. De vijf elementenleer laat dat zien. Zo hebben alle houdingen die we aannemen, strekkingen die we doen, drukpuntoefeningen en ademhalingsoefeningen een verbintenis met de werking van een bepaald orgaan in ons lichaam. Net zoals bij de westerse geneeskunst heeft volgens de Traditionele Chineese Geneeskunst ieder orgaan een specifieke functie. In de TCG heeft elk orgaan ook nog bepaalde eigenschappen en is verbonden met emoties die we ervaren. Als docent heb ik deze kennis mogen verwerven en neem dat mee in het aanbieden van mijn lessen. De beoefening zal zich door het bewegen vanuit de wijsheid achter de Do-In Yoga verdiepen en de uitwerking ervan versterken.

Lichaamsbewustzijn

Tijdens de beoefening nodig ik je uit om een aantal ademhalingen in de houding of strekking te blijven. Het positieve gevolg daarvan is dat je, naast het opbouwen van soepelheid, kracht en conditie, jij jouw aandacht naar binnen kan richten en er ruimte is om te onderzoeken wat er in jouw lichaam gebeurt. Hoe reageer je bijvoorbeeld op een bepaalde weerstand in een houding. Voel je je boos worden, gefrustreerd, geef je op of laat je het over je heen komen? Na een aantal lessen zul je opmerken dat je de opgedane ervaring misschien ook meeneemt buiten je yogamat in je dagelijkse leven en valt het je misschien op hoe je met verschillende weerstanden door de dag heen omgaat. Je zult merken dat je (lichaams)bewustzijn in het algeheel toeneemt.

Welkom

Ben je na het lezen over wat Do-In Yoga is benieuwd wat het voor jou kan betekenen, dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan een Do-In Yogales bij Sportscentre Fudochi in Nijmegen. Kijk voor de dagen en tijden in het lesrooster hier op de pagina van ‘zijn in je element’.

Wees welkom.