De vijf elementenleer

 

Wat is de vijf elementenleer

Binnen Do-In Yoga bestuderen we de Oosterse leer van de vijf elementen zoals je ook kunt terug vinden in bijvoorbeeld een acupunctuur- en/of een shiatsu-behandeling (Japanse massagetherapie). De vijf elementen zijn; Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Ieder element is gekoppeld aan een specifiek seizoen en elk element is ook verbonden aan een orgaan in ons lichaam en elk orgaan is weer verbonden aan bepaalde gedachten en emoties die we ervaren. De vijf elementen hebben een onderlinge samenhang en om gezondheid zo optimaal mogelijk te kunnen ervaren is het essentieel dat deze elementen in balans zijn ten opzichte van elkaar. We kunnen dit proces ondersteunen door de beoefining van Do-In Yoga waarin we uit gaan van de leer van de vijf elementen.


Een cyclisch proces

Als we naar de natuur kijken zien we een cyclisch proces. In de lente (Hout-element) ontkiemen de zaden en deze groeien in de zomer (Vuur-element) verder uit. In de nazomer (Aarde-element) kan er geoogst worden en in de herfst (het element Metaal)  breekt er een periode van inkeer aan: bladeren laten los en vallen van de bomen, verteren en zijn als voeding voor de planten in het nieuwe jaar. De winter (het Water-element) is een periode waarin alles meer tot rust komt. Daarna opent zich een sterke kracht om in de lente de cyclus van groei en bloei op te zien komen. Op dat moment is de cirkel rond en begint er een nieuwe cyclus.

Het ritme van het leven

Niet alleen de natuur; de planten, bomen en dieren, maar alles in het Universum is onderworpen aan een cyclisch proces. Ook wij als mensen zijn ook verbonden aan dit jaarritme (de seizoenen) en dus het rimte van de vijf elementen. Als we kijken naar een mensenleven dan is daar ook sprake van een proces met dezelfde kenmerken. Zo zijn de vijf elementen terug te vinden in een mensenleven qua ontwikkeling; geboorte (Hout-element) opgroeien als peuter, kleuter, tiener, jong volwassenen, volwassen en oudere). Maar ook van binnen in ons; de werking van onze organen, gevoelens en emoties die we ervaren. We kunnen (op de verschillende niveaus) naar de werking en ontwikkeling van ons lichaam kijken vanuit de vijf elementenleer. Elk element is daarin terug te vinden. De wijsheid van de vijf elementenleer kunnen we gebruiken om gezondheid en ziekte te interpreteren.

Meer informatie per element kun je vinden als je klikt op het element hiernaast of op de blauwe stukjes bovenaan in de tekst.

Kortom; een eeuwenoude wijsheid

De vijf elementenleer is eeuwenoude wijsheid, ontstaan vanuit de Chinese geneeskunde en is een holistische wijze van het benaderen van gezondheid waarin we ons als mens vaak gezien en erkent voelen. Tijdens de beoefening van Do-In Yoga ondersteunen en harmoniseren we de processen van de vijf opeenvolgende fasen om op deze wijze van een zo optimaal mogelijke gezondheid te kunnen genieten op zowel mentaal, lichamelijk, emotioneel en energetisch niveau.

De vijf elementenleer

 

Wat is de vijf elementenleer

Binnen Do-In Yoga bestuderen we de Oosterse leer van de vijf elementen zoals toegepast in bijvoorbeeld een accupunctuur- en/of een shiatsu-behandeling (Japanse massagetherapie). De vijf elementen zijn; Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Ieder element is gekoppeld aan een specifiek seizoen en elk element is ook verbonden aan een orgaan in ons lichaam en elk orgaan is weer verbonden aan bepaalde gedachten en emoties die we ervaren. De vijf elementen hebben een onderlinge samenhang en voor een zo optimaal mogelijke gezondheid is het van belang is dat deze elementen ten op zichte van elkaar in balans zijn. We kunnen dit ondersteunen en optimaliseren door de beoefining van Do-In Yoga waarin we uit gaan van de leer van de vijf elementen.


Een cyclisch proces

Als we naar de natuur kijken zien we een cyclisch proces. In de lente ontkiemen de zaden en deze groeien in de zomer verder uit. In de nazomer kan er geoogst worden en in de herfst breekt er een periode van verval aan: bladeren laten los en vallen van de bomen, verteren en vervolgens zullen zij als voeding zijn voor de planten in het nieuwe jaar. De winter is een periode waarin alles meer tot rust komt. Daarna opent zich een sterke kracht om in de lente de cyclus van groei en bloei op te zien komen. Op dat moment is de cirkel rond en begint er een nieuwe cyclus.

Het ritme van het leven

Niet alleen de natuur; de bloemen, planten, bomen en dieren, maar alles in het Universum is onderworpen aan een cyclisch proces. Ook wij als mensen zijn onderworpen aan het jaarritme (de seizoenen). En als we kijken naar een mensenleven dan is daar ook sprake van een proces met dezelfde kenmerken. Zo zijn de vijf elementen terug te vinden in een mensenleven qua ontwikkeling (geboorte, opgroeien als peuter, kleuter, tiener, jong volwassenen, volwassen en oudere). Maar ook intern; we kunnen (op de verschillende niveaus) naar de werking van ons lichaam kijken vanuit de vijf elementenleer. Elk element is vertegenwoordigd. We kunnen deze wijsheid gebruiken om gezondheid en ziekte te interpreteren. Meer informatie per element en wat daarmee verbonden is, kun je vinden bij het element zelf hier op de website van ‘zijn in je element’.

Kortom; een eeuwenoude wijsheid

De vijf elementenleer is eeuwenoude wijsheid, ontstaan vanuit de Chinese geneeskunde en is een holistische wijze van gezondheid benaderen waarin we ons als mens vaak gezien en erkent voelen. Tijdens de beoefening van Do-In Yoga ondersteunen en harmoniseren we de processen van de vijf opeenvolgende fasen om op deze wijze van een zo optimaal mogelijke gezondheid te kunnen genieten op zowel mentaal, lichamelijk, emotioneel en energetisch niveau.

Het element Vuur


Waar staat het element Vuur voor

Het element Vuur is het element met de meeste yang energie. Het kenmerkt zich door licht, warmte, en activiteit. Verder staat Vuur voor de periode van jeugd, ontwikkeling en inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid, interesse en leren. Het seizoen van dit element is de zomer.

Met welke organen is het element Vuur verbonden

Het element Vuur staat voor de organen hart en dunne darm. Het hart wordt ook wel de keizer van alle organen genoemd. In de Chinese Geneeskunde wordt het hart gezien als de zetel van de geest. Openheid, een goede communicatie en echte belangstelling zijn een uiting van sterke hartenergie.

Welke emotie is met het element Vuur verbonden

De emotie die bij het element Vuur hoort, is vreugde en lachen. Liefde hoort uiteraard ook bij het hart. Voorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je vooral blij wordt van externe omstandigheden. Onvoorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je beseft dat je zelf liefde bent. Wanneer je dit beseft zul je een blijvend gevoel van blijheid en liefde ervaren. Dat komt namelijk van binnenuit.

De energie van het hart komt tot uiting in het gelaat. Iemand die verliefd is krijgt veel complimenten over zijn uitstraling. Dit is hartenergie. Ook komt hartenergie tot uiting via de tong. Wanneer de energie van het hart zwak is praat iemand langzaam. Ook stotteren kan een uiting zijn van een zwakke hartenergie.

En wat nog meer

Vuur heeft het element Water nodig om in balans te blijven en andersom. Wanneer er teveel Water is dooft het Vuur. Andersom kan het ook dat er teveel Vuur is en daardoor het water ‘verdampt’. Dit kan bijvoorbeeld doordat er teveel hitte in het hart vormt. Deze hitte moet worden afgevoerd door de blaas. Hitte in de blaas kan een blaasontsteking veroorzaken. Je ziet regelmatig dat vrouwen teveel hitte in het hart creëren doordat ze alle ballen hoog houden voor het gezin en in tijdsnood komen. Het element Vuur staat namelijk ook voor tijd. Tijdsnood geeft hitte in het hart. Tijd nemen is daarom belangrijk.

Het element Aarde


Waar staat het element Aarde voor

Het Aarde-element staat voor het midden en is het voedende en stabiliserende element. De scherpe lezer zal al hebben bedacht dat er maar 4 seizoenen zijn en 5 elementen. Het aarde-element staat voor de nazomer. Daarnaast is het Aarde-element verantwoordelijk voor alle seizoensovergangen. Aarde zorgt ervoor dat de seizoenen in elkaar overlopen. In de lente en zomer zijn veel vruchten geplant en gegroeid en in de nazomer kunnen ze worden geoogst. Daarom staat aarde voor oogsten.

Organen die verbonden zijn met het Aarde-element

Het Aarde-element staat voor de organen milt en maag. Milt is verantwoordelijk voor de vochtigheid van weefsels en spieren. Daarnaast zijn milt en maag de organen van de spijsvertering. Binnen de Chinese Geneeskunde valt ook de alvleesklier onder de meridiaan van de milt. Letterlijk haalt de milt de energie uit de voeding. Wanneer er weinig energie in het lichaam aanwezig is, is het aarde-element waarschijnlijk niet in balans.

En welke emoties horen bij het Aarde-element

De emotie van het element aarde is zorgen maken en piekeren. Wanneer iemand slecht is geaard heeft men de neiging om veel te piekeren. Ook wordt men door slechte aarding erg verstrooid. Aarde zorgt namelijk voor een goede concentratie. Een andere kwaliteit van aarde is om te zorgen. Hiermee wordt in eerste instantie het zorgen voor jezelf bedoeld. Daarna pas het zorgen voor anderen. Indien je vergeet voor jezelf te zorgen raakt de milt uit balans. Iemand met een sterk aarde-element kenmerkt zich doordat hij stabiel en redelijk is en praktisch is ingesteld. Hij heeft zijn leven op orde, houdt van degelijkheid en je kunt op hem rekenen.

Het element Metaal

Waar staat het element Metaal voor

Het metaalelement staat voor doorzettingsvermogen, rechtvaardigheidsgevoel en een scherp verstand. Daarnaast kenmerkt het zich door een vermogen om goed te onderscheiden. Het seizoen van het Metaal-element is de herfst. De planten zijn uitgebloeid, de bladeren laten los en vormen compost voor de aarde. Metaal staat voor het loslaten wat niet meer nodig is.

Organen die verbonden zijn met het element Metaal

Het element Metaal staat voor de organen, longen en dikke darm. Het aarde-element haalt zo’n 80 procent van onze energie uit voeding. De rest van onze energie halen we uit de lucht die we inademen door de longen. De combinatie van de energie uit voeding en lucht is onze basisenergie. Deze energie, in het Chinees ook wel qi (uitspraak tsjie) genoemd, stroomt door de meridianen in ons lichaam en voorziet ons van onze energie in al onze organen en weefsels. Daarnaast hebben de longen en dikke darm een belangrijke functie voor de huid en de longenergie zorgt voor ons afweersysteem. Als laatste heeft de dikke darm de functie om datgene wat het lichaam niet nodig heeft uit te scheiden. Het aarde-element heeft het grootste aandeel in de spijsvertering maar de dikke darm, dus het element Metaal, zorgt voor het laatste stukje.

Zoals hiervoor beschreven is het seizoen van het Metaal-element de herfst. Veel mensen met problemen van de longen en dikke darm herkennen vaak dat de klachten toenemen in deze tijd van het jaar. De herfst staat voor het kleine yin. De yinne energie neemt toe in de herfst en is op zijn top in de winter.

En welke emotie hoort bij het element Metaal

De emotie van het Metaal-element is verdriet. Ook onderdrukte woede zorgt voor verminderde energie van de longen. Beide emoties kunnen vanaf de kinderleeftijd aandoeningen opleveren aan de longen en dikke darm. Dit zou zich kunnen uiten in bijvoorbeeld huidklachten als eczeem bij baby’s en kinderen. Mensen met een sterk Metaal-element hebben vertrouwen, doorzettingsvermogen en zijn vaak intelligent.

Het element Water

Waar staat het element Water voor

Het Water-element staat voor de organen nier en blaas. De nieren worden gezien als het reservoir van onze energie. De energie die we van onze ouders meekrijgen is er opgeslagen. De nieren zijn van invloed op de botten, het beenmerg, de hersenen, het centrale zenuwstelsel, het gebit, het hoofdhaar, het gehoor en de oren. Daarnaast is een goede nierenergie nodig voor vruchtbaarheid maar ook voor het libido.

De nieren hebben een yange functie. Ze worden gezien als het vuurtje in ons lichaam. Wanneer er onvoldoende warmte (yang) in de nieren is, ontwikkelen mensen een algeheel koud gevoel en ook de spijsvertering krijgt onvoldoende warmte zodat de voeding minder goed wordt verteerd. De blaas wordt net zoals in de westerse geneeskunde gezien als een uitscheidend orgaan en is voornamelijk afhankelijk van de energie van de nieren.

En wat nog meer

Het seizoen van het waterelement is de winter. De winter wordt gezien als het grote yin. Dit heeft enerzijds te maken met het klimaat, de koude en anderzijds met de kracht van yin zelf. De beweging van yin is naar beneden en naar binnen. In de winter maakt de aarde zich klaar om in de lente weer zaadjes te laten ontkiemen en verder te laten groeien. Er is een seizoen lang rust nodig om zich hiervoor klaar te maken.

Welke emotie hoort bij het element Water

De emotie die bij het element water hoort is angst. Bang zijn om een volgende stap te nemen in je leven of hoogtevrees en/of mogelijk andere angsten. Het Water-element heeft een bepaalde mate van spanning nodig. Wanneer je het element wilt versterken, kijk dan eens of je iets kan ondernemen buiten je comfortzone. Moedige mensen met zelfdiscipline hebben een sterke nierenergie.

Het element Hout


Waar staat het element Hout voor

Het element Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling. Ook staat dit element voor planning en starten van iets nieuws, je creatievermogen. En voor samenwerking, aanpassingsvermogen, organisatievermogen en zelfexpressie. Wanneer het element Hout in balans is heb je een heldere visie en ben je in staat om scherp onderscheid te kunnen maken.

En wat nog meer

Hout zorgt ook voor flexibiliteit. Wanneer je moeilijk kunt omschakelen van de ene naar de andere situatie is het hout-element in onbalans. Daarnaast is dit element belangrijk voor het maken van voor jou passende keuzes. Het seizoen van dit element is de lente.

Organen die verbonden zijn aan het element hout

Het element Hout staat voor de organen lever en galblaas. De lever zorgt voor een evenwichtige verdeling van energie in het lichaam en is verantwoordelijk voor hoeveelheid en kwaliteit van het bloed. Daarnaast zorgt de lever voor de pezen en spieren (tonus), heeft te maken met de ogen en komt tot uitdrukking in de nagels.  De lever heerst ook over de energie (qi) in het lichaam.

En welke emoties horen bij het element Hout

De emotie die bij het Hout-element hoort is boosheid, woede. Woede veroorzaakt een overmaat aan hitte (yang). Dit kan klachten in het Hout-element geven. Daarnaast kan een teveel aan yang-voeding ook hitte in het hout-element veroorzaken en een kort lontje veroorzaken. Een ontspannen lever uit zich in creativiteit, organisatietalent en tolerantie.

Vuur

Vuur

Het element Vuur   Waar staat het element Vuur voor Het element Vuur is het element met de meeste yang energie. Het kenmerkt zich door licht, warmte, en activiteit. Verder staat Vuur voor de periode van jeugd, ontwikkeling en inspiratie, intuïtie,...

Aarde

Aarde

Het element Aarde   Waar staat het element Aarde voor Het Aarde-element staat voor het midden en is het voedende en stabiliserende element. De scherpe lezer zal al hebben bedacht dat er maar 4 seizoenen zijn en 5 elementen. Het aarde-element staat voor de...

Metaal

Metaal

Het element Metaal   Waar staat het element Metaal voor Het metaalelement staat voor doorzettingsvermogen, rechtvaardigheidsgevoel en een scherp verstand. Daarnaast kenmerkt het zich door een vermogen om goed te onderscheiden. Het seizoen van het Metaal-element...

Water

Water

Het element Water   Waar staat het element Water voor Het Water-element staat voor de organen nier en blaas. De nieren worden gezien als het reservoir van onze energie. De energie die we van onze ouders meekrijgen is er opgeslagen. De nieren zijn van invloed op...

Hout

Hout

Het element Hout   Waar staat het element Hout voor Het element Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling. Ook staat dit element voor planning en starten van iets nieuws, je creatievermogen. En voor samenwerking,...